Kuzey Kıbrıs Deprem Yaraları

Bilindiği üzere Kıbrıs, her zaman deprem riski taşıyan ve geçmiş yıllarda deprem yaşanmışlığı olan bir adadır. Kıbrıs adasının güneyinden geçen devasa fay hattı, Kızıl Deniz'den başlayıp Suudi Arabistan, İsrail, Lübnan gibi ülkelerden geçerek, Hatay'dan Akdeniz açıklarına dönüyor. Hat, Rodos'un yakınlarından geçip İyon Deniz'i açıklarına kadar devam ediyor.

Adamızın deprem geçmişine baktığımızda ise son 130 yıl içerisinde en yıkıcı beş deprem 1941, 1953, 1995, 1996 ve 1999’da meydana gelmiş. Daha ayrıntılı incelersek:

KKTC'de ilk yıkıcı deprem 1941'de gerçekleşmiş ve 24 kişi yaralanmış. Gazi Mağusa yakınlarında 5.9 aletsel büyüklüğünde meydana gelen bu depremde, Gazi Mağusa ve Maraş’ta hemen hemen bütün evler hasar görmüş, Paralimni’de tüm evler yıkılmış. Lefkoşa, Larnaka ve Girne’de de hasarlar görülmüş. Bu depremden sonra İsrael’de küçük bir tsunami oluştuğu açıklanmıştı.

1953'de yaşanan deprem'de 63 kişi ölmüş ve 200 kişi yaralanmış.

En fazla can ve mal kaybının yaşandığı deprem, 10 Eylül 1953 tarihinde 6.0 – 6.1 aletsel büyüklüğünde hem karada, hem denizde Baf’ın hemen kuzeyinde meydana gelen çifte depremdir. Bu depremde 63 kişi ölmüş, 200 kişi yaralanmış, 9 köy tamamıyle yıkılmış ve Baf ile birlikte toplam 158 köy hasar görmüştür. 4000 kişi evsiz kalmıştır. Artçı depremler nedeniyle de hasarlar oluşmuş.

23 Şubat 1995 de 5.9 aletsel büyüklüğünde kıyıda ve 18 kilometre derinlikte meydana gelen depremde Yukarı Arodes’de iki kişi ölmüş, Yukarı Arodes, Milya, Peristerona, Steni, Yalya, Argaka, Pomo, Pyrgo ve Poli de hasarlar görülmüştür.

9 Ekim 1996 da 6.8 büyüklüğünde 70 kilimetre denizde ve 22 kilometre derinlikte meydana gelen depremde Limasolda hastahane tahliyesi esnasında kalp krizi geçiren bir hasta ve Mısırda evinin enkasında kalan bir kadın ölmüş. Baf, Limasol, Lefkoşa yüksek binal, Larnaka ve Paralimni sakinlerine panik yaşatan depremde 20 kişi hafif yaralanmış.

17 Ağustos 1999 Kocaeli depreminden 6 gün önce 5.8 büyüklüğünde Limasolun hemen kuzeyinde 27 kilometre derinlikte meydana gelen depremde 40 kişi genelde panikten hafif yaralanmış ve Limasol ve köylerinde hasarlar olmuştur. Bütün Kıbrısta hissedilen depremden sonra 150 nin üzerinde artcı deprem meydana gelmiş.

Geçmişi bir tarafa bırakacak olursak hem sarsıntısını hissetiğimiz, hem de kayıplarımızdan dolayı acısını çok derinlerde yaşadığımız Kıbrıs için esas yıkım olan deprem 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde7.7 şiddetinde gerçekleşti. 11 ili vuran depremden sadece saatler sonra bir öncekinden bağımsız  olarak 7.6 şiddetinde Elbistan merkezli ikinci bir depremin geröekleşmesi bu olayın ‘Asrın Felaketi’ olarak adlandırılmasını sağladı. Sadece Türkiye’yi değil Kuzey Kıbrıs’ı da yasa boğan ‘Asrın Felaketi’nde ne yazık ki Gazimağusa Türk Maarif Koleji’nin kız ve erkek öğrencileri, eğitmenleri ve velileri İsias Otel enkazında kalarak hayatlarını yitirdi.Yaşamlarını yitiren İbrahim Yakula (Mağusa TMK Müdür Yardımcısı), Pamir Konuklu (Beden Eğitimi Öğretmeni ve Çalıştırıcı), Atakan Celal Konuklu (Öğrenci), Doruk Akın (Öğrenci), Alp Akın (Öğrenci), Özgür İçme (Öğrenci), Lavin Kalaycı (Öğrenci), Duygu Bolsoy Kalaycı (Veli), Fahri Arkar (Çalıştırıcı), Mert Niyazi Topukçuoğlu (Öğrenci), Kağan Selim İş (Öğrenci), Elvin Çavdır (Öğrenci), Hasan Bilgen (Öğrenci), Osman Çetintaş (YDÜ Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Görevlisi), Bedriye Fidan Yeniçeri (Hemşire), Ecem Yeniçeri (Öğrenci), Aykan Ekiz (Öğrenci), Mülkiye Dağlı, Nazife Dağlı (Öğrenci), Abide Dağlı (Öğrenci), Aras Aktuğralı (Öğrenci), Mehmet Arif Altak (Öğrenci), Serin İpekcioğlu (Öğrenci), Selin Karakaya (Öğrenci), Nehir Çevik Öğrenci), Mustafa Sabancı (Öğrenci), İzcan Nurluöz (Öğrenci), Havin Kılıç (Öğrenci)’ye Allah’tan rahmet, yaslı ailelerine de sabırlar dileriz.

Spor kafilemiz dışında Kıbrıs’tan Kahramanmaraş’a giden Elif Akbaba ile çocukları İlknur Akbaba ve Arda Akbaba’nın, Ulaş Hüsam ve Bahar Hüsam çiftinin, Amaç Arnavutoğlu’nun, Mehmet Gülen, Emekli Spor Öğretmeni Atay Arkan ve eşi Fatma Arkan’ın, Şeyma Köse ile bebeği Poyraz’ın da aynı depremde yaşamlarını yitirdikleri haberini aldık.

Ne yazık ki 20 Şubat akşamı Hatay’da yinelenen bir depremin daha gerçekleşmesi uzmanların gözlerini Kıbrıs’a çevirmesine neden oldu. Jeolog, sedimantoloji ile deniz jeolojisi uzmanı ve Türkiye Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, Kıbrıs'ta 7 ve üzeri büyüklüğünde depremler olabileceğe işaret ederek, önlem alınması gerektiğini söylüyor. Hepsimize düşen panik ortamı yaratmadan, olası bir deprem anında risklerimizi en aza indirmek; uzmanların uyarılarına kulak vermek, hayatımızı olumsuz etkilemeden deprem beklentisinin önemini de hayatımıza sokarak hareket etmektir.

YETKİLİ ACENTELİKLERİMİZ

  0(533)885-5858